北方的院子 / 建筑

 
 

北方的院子 / 建筑

 

什么是空气?

灵魂,不愿在身体内

落户。

 

什么是神圣?

一副面具,

用以称颂被玷污的事物。

 

什么是梦?

现实升起来

以便配得上幻想。

 

什么是床?

夜晚

在夜晚的内部。

 

什么是记忆?

一所房子

只适合已逝的事物居住。

 

——《我的孤独是一座花园》

 

 

建筑背景:

基地位于擦石口村内一角,四周栗树成林,群山环绕,位置十分僻静。往北可徒步至长城,穿越摩崖石刻。擦石口长城横卧在东北方向的山峦之颠,从擦石匠即可远望。

基地是一户坐北朝南的农家院,以矮墙区隔成内院和外院,内院容纳日常生活,外院是菜地,有山泉水自然流经浇灌。

正房建于七十年代,五开间的一堂两室,长15.5米,脊高4.5米,比例疏阔,砖石砌、大小木作和瓦作都是当地最考究的建筑工法。

原室内纸包墙顶,糊单层纸窗,配合火炕,便可过冬,光感柔和。80公分挑檐,冬季阳光满炕,夏季阴凉宜居。

 

整体设计:

小尺度与大环境相处,折射五十年时光,我们期望与内与外产生一种内向的、内在的精细回应。

能为坐落在山区中的正房——庄尊老屋进行改造倍感荣幸。挂上自制的柿布帘,过滤清晨的阳光,冬日撒下一屋饱和的太阳色,叠合进老屋年迈丰富的表情里。

内院的其余建筑全部为新建。通过下沉,减小进深,一层压低檐口等方式,保证北方村院的开阔感,更不减正房的气场。

外院将原有菜棚和菜地,改造成休憩平台和花园,东侧利用原有储藏室设工坊和接待茶室。外院平台之上,水槽被架高举起,指向一种仪式。

 

建筑诉求:

我们追寻的空间魅力,是一种隐秘的主宰力量、一种朦胧的“深刻”交流。

 

项目名称:擦石匠

设计团队:氙建筑

项目主持建筑师:王岩石

设计内容:环境规划、建筑改造及新建、室内及自制家具器物

 

类型:住宅

占地:800㎡

建筑:430㎡,其中保留原有建筑80㎡新建350㎡

地址:北京市怀柔区擦石口村

施工:山根工作室

时间:2016.5-2018.5

摄影:白婷

 

Courtyard House in the North / architects

 

What is air?

A soul unwilling to rest in body.

 

What is holiness?

A mask to praise stained things.

 

What is dream?

A reality which rises to match illusion.

 

What is bed?

A night inside the night.

 

What is memory?

A house only for died objects to live.

 

——《Poems》Adonis

 

Background:

The site is located on a secluded corner of Cashikou village,which is located within a mountainous area embraced by a forest of chestnut trees. Walking towards the north one could reach the Great Wall and cliff inscriptions.The Cashikou Great Wall lies on the peak of the north-eastern mountain, which you can see from Cashijiang.

The site contains a farm house facing south, with low walls separating the inner and outer courtyard. The inner courtyard holds daily activities, while the outer courtyard has vegetable fields irrigated by mountain springs.

The principal house was built in 1970s, and its five-bay contains one living room and two bedrooms. It is 15.5 meters long while the roof is 4.5 meters tall, with a rather broad proportion. Its bricks, woodwork and roof are also all made with the finest local craft.

Originally, the interior walls and ceilings were all covered with paper. Papers were also plastered on windows. With the use of heated kang, it can well survive a severe winter. The 80 cm projecting cornice ensures sufficient sunlight in winter and a cool interior in summer.

 

Space Design:

As a small-scale building located within the large-scale environment with 50 years of history, we hope the building could have an intrinsic and sophisticated response to both its interior and exterior conditions.

It is a great honor to renovate the ohly one supreme Principal House in the mountains.With the self-made orange curtain, in early mornings in winter, the sunlight would be filtered through the curtain and fills the room with orange light, which would also combine into the old house.

Besides the principal house, other buildings in the inner courtyard are all newly constructed. By sinking the courtyard, decreasing the depth of the building, and lowering the cornice, the design ensures the wideness of northern farm houses while maintaining the grandeur of the main building.

In the outer courtyard, the original vegetable sheds and fields are transformed into resting platform and gardens. On the east side, the original storage is changed into a workshop and a tea room. On the platform of the outer courtyard, the water sink is lifted as if suggesting a sort of ritual.

 

Architectural Appeal:

The charm of space we are seeking is a kind of hidden dominating power and hazy "deep" communication.

 

Project name:Cashijiang

Project by: xian Architects

Principal Architect: Wang Yanshi

Content: renovation and addition of original building, interior design, hand-made furniture and stuff

 

Site Area: 800 sq.m.

Floor Area: 430 sq.m. (renovation 80 sq.m., new construction 350 sq.m.)

Location: Cashikou Village, Huairou District, Beijing, China

Build by: Mountain Root Studio

Time Period: 2016.5 - 2018.5

Photographer: Bai Ting