田野餐厅 / 建筑

 
 

田野餐厅 / 建筑

 

轻盈地,轻盈地,非常轻盈地 
一阵风,一阵非常轻盈的风,吹过 
又溜走,依然是非常轻盈。 
而我不知道我在想什么 
也没有知道的愿望。

——《牧羊人》No.13

 

置身大理,我们感受到的是强烈的日光和透彻的空气,气流涌动,庇荫即凉。项目位于一片村庄的拐角,被广袤的大地田野所包围,以苍山和天空为背景,环境绝美至极。身处屋中,我们只在乎怎样使“风”“景”强烈地“投射”成心中的景致。

基地周围的民居新旧共存、外观参差丰富,我们尝试用憨傻的轮廓、笨拙的语言,融入其中。
项目基地原本就有一层带院落的房子,光顾天空和风雨,浅绿色瓷砖纪录了当时乡间普遍的审美意识,我们将这一切尽可能地保留。新房子安放于老房子之上,新与旧,放任与克制,无意识与有意识,上下并置,清晰可辨。 

基地由一层三正两厢L型布局的宅子和一个院子组成。檐廊空间是大理民宅中最重要且最基本的生活空间。老宅子建于80年代,浅绿色瓷砖及瓷砖画是那个年代大理民宅普遍的外墙装饰材料。我们被委托加建二层成为餐厅。


项目地点:云南省大理市下鸡邑村环海西路旁
二层加建面积:168㎡
项目时间:2014-2015

 

Field Kitchen / architects

 

Light, light, very light.

A wind lightly passes,

And goes, ever light.

And I don’t know what I think

Nor do I want to. 

——《The keeper of sheep》No.13

 

Once you arrive Dali, China, all you can feel is the vigorous sunlight and the crisp air. Its circulating air makes everywhere a cool place wherever it has shade. 

This project is located at the corner of the village, surrounded by a vast field from the mother earth. Taking the boundless mountain and sky as a background, this place is absolutely stunning. When we are inside the building, all we can think of is how to literally "project" this "view" into the heart.

The residents around the area cherish the old as much as the new, that is why their exterior appearance are so rich in their differences. All we can do is to simple form to blend in.

The base of this project was originally a single floor flat with a garden which let you consume the sunlight, the wind and the rain for free; its light green tiles recorded the beauty norms of the country side at that time, and we try our best to preserve all these. The new flat was on top of the old flat; new and old; to indulge and to restrain; consciously and unconsciously; all were placed vertically and easy to distinguish.

Location: West Huanhai Road, Xiajiyi village, Dali, Yunnan, China
New second floor builded area: 168 m²
Time: 2014-2015